недеља, 09. фебруар 2014.

Intervju: MONJA JOVANOV - Nevidljivi život pozorišta


U okviru akcije UPOZNAJMO ČLANOVE naše Facebook stranice https://www.facebook.com/2komadanecega , razgovaramo sa MONJOM JOVANOV iz Novog Bečeja, koja se bavi izradom pozorišnih lutaka :)


Monja Jovanov - izrada lutaka za predstavu "Car bumbar", autor teksta Nenad Veličković, pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin

1) Završili ste školu za pravljenje pozorišnih lutaka, čime se i bavite. Opišite nam malo kakve lutke pravite, kao i kako izgleda postupak izrade.


Završila sam školu za pravljenje pozorišnih lutaka, u studiju "ANIMA" u Novom Sadu u klasi profesora Milivoja Radakovića. Pravim lutke svih tipova, po potrebi, tačnije u zavisnosti od zahteva predstave ili naručioca. Postupak izrade je veoma zanimljiv, nema klišea. Svaka predstava, i svaki zahtev su priča za sebe, upravo to daje draž ovom poslu.

2) Za koju biste predstavu voleli da pravite lutke? Sta je Vaš san?

Ima nekoliko tekstova koji me inspirišu, izdvojiću bajku Mome Kapora "Sanja", ali kao predstavu za odrasle "koji nisu zaboravili da su nekad bili deca"...

lutak Svetislav, monodrama "Ja sam Svetislav"

3) Radite i u biblioteci. Šta ste za to vreme saznali o čitaocima? Šta najviše čitaju, koliko čitaju i ima li vaša biblioteka mnogo ili malo aktivnih korisnika?

Zaposlena sam u biblioteci. Volim posao koji radim, vodim odeljenje za decu. Čitaoci su čudo. Mislim da se čita malo i nekvalitetno. Najviše se traže knjige koje ja zovem "bensedin literatura". Naša biblioteka ima dosta aktivnih korisnika, kojima je knjiga uteha pred spavanje, a manje onih paravih ljubitelja dobrog štiva.

4) Da li se ikada desilo da nekome biblioteka naplati veliku sumu novca jer je kasnio s vraćanjem knjiga, i kolika je bila najveća u slučaju vaše biblioteke? Koliko je taj član kasnio s vraćanjem? 

Desi se ponekad da je neko od članova nemaran, ali to je retko. Nismo poslednjih godina sprovodili kaznenu politiku, radimo po sistemu usmene opomene.

5) Volontirate i u lokalnom muzeju i prirodnom rezervatu Slano Kopovo. Ispricajte nam nešto o tome. Takođe, da Vas priupitamo i koja je Vaša motivacija za volontiranje?

Volontiram u lokalnom muzeju i prirodnom rezervatu Slano Kopovo poslednje tri godine. Motivacija za volontiranje je lična satisfakcija, druženje i učenje kroz rad u oblastima koje su za mene "nešto novo".

 
detalj iz prirodnog rezervata Slano Kopovo


6) Takodje ste apsolventkinja sociologije. Šta vas je privuklo ovoj nauci, i koju oblast sociologije najviše volite?

Nekada "davno" studirala sam sociologiju i stigla do apsolventskog staža. Jedna životna digresija odvela me je u svet lutkarstva i tako udaljila od sociologije. Najviše me je privlačio istraživački segment ove nauke i to posebno u oblasti umetnosti, posebno pozorišne.

7) Kakvi su Vam utisci o emisiji Dva komada nečega?

Emisija "Dva komada necega": odlična, provokativna, promišljena.


8) I za kraj, predložite nam temu za neku narednu epizodu emisije.

 Tema za narednu epizodu, možda nevidljivi život pozorišta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------


"Upoznajmo članove" je akcija na Facebook stranici emisije "Dva komada nečega" https://www.facebook.com/2komadanecega , u okviru koje upoznajemo članove stranice. Povremeno izvučemo nekog od članova stranice i napravimo intervju sa njime, i tako doznajemo o mnogim zanimljivim stvarima i životnim pričama. :)

Нема коментара:

Постави коментар