недеља, 19. јануар 2014.

Intervju: EDIN ISLAMOVIĆ - Društveni aktivista u beskoktelnom koktelu

Naša Facebook akcija UPOZNAJMO ČLANOVE donosi nam i prvi intervju :) Naš sagovornik je EDIN ISLAMOVIĆ (1985, Sarajevo), koordinator za mlade u opštini Visoko u okviru organizacije "Damar omladine".



1)      Dragi Edine, koordinator si za mlade u svojoj opštini i trener za nenasilnu komunikaciju i tim liderstvo. Reci nam nešto više o tome.



Već četiri godine radim u omladinskom nevladinom sektoru i kordinator sam za mlade u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i trener nenasilne komunikacije. Ustvari, radim sa mladima na Prijateljskom centru za zdravlje mladih gdje su usluge bespletne, anonimne i kvalitetne a radno vrijeme prilagođeno mladima. Centar je otvoren za mlade u dobi od 12 do 24 godine.


S obzirom da su u pitanju mladi, jako je bitno raditi i na nenasilnoj komunikaciji i drugim oblicima nasilja koja se javljaju među vršnjacima. Tako da sam se usavršio i u tome polju.




2)      Koliko su zadovoljni životom mladi u tvojoj opštini i koji ih problemi muče?



Mladi su i zadovoljni i nisu.Sa mladima se skoro nikada ne zna. Ono sto muči mlade na našoj općini jeste problem cijele države a to je nezaposlenost i nepoštivanje prava mladog čovjeka. Od ovog prvog problema proizilaze svi ostali. Naravno, mladi su tu da bi iznašli rješenje problema i ne preostaje im ništa drugo nego borba za bolje sutra i borba za grad po mjeri mladih.

 
Sa protesta povodom gradnje hidrocentrale na reci Ljuta koja će uništiti prirodne lepote Bosne. Reka Ljuta je nacionalno bogatstvo i zakonom zaštićeno prirodno područje BIH.

3)      Nenasilna komunikacija - zvuči zanimljivo. Koliko ljudi veruju u moć nenasilne komunikacije? Da li su neki skeptični, ili možda čak većina?



Pa mislim da vjeruju i da zajednički doprinosimo smanjenju nasilja kroz radionice koje radimo sa mladima u školama na našoj općini. Mladi su zainteresovani i spremni da aktivno djeluju i doprinesu razvoju lokalne zajednice. Naravno, ne baš svi, iz razloga što svako ima svoje afinitete ali, kada se sagleda konačnica, onda možemo reći da stvarno žele i mogu.




4)      Pored aktivizma i borbe za ljudska prava, veoma voliš noćni život. Gde si izlazio u poslednje vreme i kakvi su ti utisci? Obilaziš li i svet, i koje klubove u svetu bi voleo da posetiš?



Pa, volim noćni život i uživam u izlascima. Iskreno, nisam sad neko ko bi volio posjetiti neke klubove , mislim trenutno mi na um ne pada niti jedan, ali definitivno nisam ni osoba koja će ostati vikendom kući ili pak ostalim danima.  :)



5)      Voliš li i koktele? Idu li ljubav prema partijanju i ljubav prema koktelima uvek zajedno? Koji ti je najdraži koktel?



Partijanje volim ali, iskreno, nisam ljubitelj koktela. Možda sam probao eventualno samo tri… Ali, nije loše… Možda ovo ljeto provedem uz koktele. :)

preuzeto sa www.ekskluziva.ba


6)      Kakvi su ti ustisci o prvoj epizodi emisije "Dva komada nečega" - epizoda "Deda Mraz spasava Srbiju i područje eks-Ju"? Jesi li se mnogo uplašio što Nova godina kasni već 5 godina?



Volim inovativan i kreativan prikaz situacije pa tako mogu slobodno reći da mi se Vaša epizoda svidjela. Način na koji ste radili i prikazivali stvarnost je originalna i svaka Vam čast.

Vjerujem da ćete i u budućnosti zadržati inovativnost i kreativnost.


7)      I za kraj, predloži temu za neku narednu epizodu emisije "2 komada nečega".



Ne mogu sada da budem krativan poput Vas i inovativan sa idejama koje se tiču Vaše zemlje i problema u Vašoj zajednici-gradu, ali vjerujem koju god temu da odaberete da ćete ispuniti svoj cilj i biti zadovoljni urađenim kao i do sada. 

Naravno mnogo sreće i uspjeha u budućem radu.




_____________________________________________________


"Upoznajmo članove" je akcija na Facebook stranici emisije "Dva komada nečega" https://www.facebook.com/2komadanecega , u okviru koje upoznajemo članove stranice. Povremeno izvučemo nekog od članova stranice i napravimo intervju sa njime, i tako doznajemo o mnogim zanimljivim stvarima i životnim pričama. :)




Нема коментара:

Постави коментар